Merkstrategie: onmisbaar is bij het ontwerpen van een kloppende huisstijl

Wanneer een ondernemer of organisatie contact met mij opneemt, dan wordt er vaak gezocht naar een ontwerper voor een nieuw logo en / of een nieuwe huisstijl. Dit is voor veel mensen het startpunt: de buitenkant, het visuele plaatje. Een goed ontwerp is natuurlijk belangrijk, maar het startpunt is niet je visuele identiteit, maar het begint bij kijken naar wie je bent, waar je voor staat en voor wie je graag werkt, allemaal onderdeel van je merkstrategie. 

Een heldere merkstrategie zorgt er niet alleen voor dat er betere en passende ontwerpen worden opgeleverd. Het vertelt waarom mensen voor jou zouden moeten kiezen. Je kunt je onderscheidend neerzetten en de uitgangspunten voor de merkstrategie doorvertalen in je content, je aanbod en andere belangrijke keuzes binnen je bedrijf. Al deze onderdelen samen zorgen voor een eenduidig en overtuigend verhaal, samen helemaal kloppend bij wie jij bent.

Merkstrategie als basis voor het ontwerp

Met je huisstijl, of liever: je visuele identiteit laat je zien wie je bent en waar je voor staat. Het toont jouw eigenheid en identiteit. Om dat te bereiken, moet je eerst inzicht krijgen in wie je werkelijk bent als bedrijf. Wat zijn jouw kernwaarden? Wat maakt jou anders dan je concurrenten? Wat is jouw missie en visie? Deze elementen vormen samen de kern van jouw bedrijf.

In de merkstrategie onderzoeken grondig wie je bent, waar je voor staat en wie je doelgroep is. Door te ontdekken en omschrijven wie je doelgroep is kun je bepalen wat je nodig hebt om hem of haar aan te spreken. We kijken ook naar concurrenten: wat maakt jou anders en onderscheidend? Pas als je deze strategie helder hebt, kan je de verbinding leggen tussen jouw aanbod en waarden en de behoeften en waarden van je klant.

Waarom is merkstrategie belangrijk?

Het is cruciaal om te begrijpen dat een huisstijl meer is dan alleen een visueel ontwerp. Het gaat om het aanspreken van je doelgroep, het onderscheiden van je concurrenten en het geven van een gezicht aan jouw verhaal. Een doordachte huisstijl zorgt voor herkenbaarheid en creëert de juiste verwachting bij je doelgroep.

Een logo, huisstijl of visuele identiteit waar geen strategie achter zit, ziet er misschien fantastisch uit, maar draagt niet bij aan de doelen en de missie die je als bedrijf hebt gesteld. 

Deze eerste fase in het strategisch ontwerpproces, het helder krijgen van de ‘kern’ van jouw bedrijf, is net zo belangrijk als het uiteindelijke ontwerpproces van je huisstijl. Het vormt het fundament en het geeft richting. Voor mij is het essentieel dat ik goed begrijp wie jij bent waar het jou om gaat. Hoe duidelijker dit fundament, hoe overtuigender je boodschap zal zijn.

Deze strategie vormt ook de basis voor het schrijven van je content en het bepalen van je aanbod. Alleen zo geef je je merk betekenis en vormt het een kloppend beeld van jouw bedrijf.

Hoe starten we een strategisch ontwerpproces?

Wanneer we samenwerken, starten we altijd met het helder krijgen van deze kern. Voordat ik begin met ontwerpen, ontvang je van mij een uitgebreide vragenlijst die je in alle rust kunt invullen. Door je gedachten op papier te zetten, wordt het concreter en helpt het om jouw identiteit duidelijk te krijgen. In een uitgebreid ontwerpgesprek bespreken we alle facetten van je bedrijf. Door het inzetten van verschillende tools en modellen kunnen we de onderdelen die je nog niet stevig hebt staan, verhelderen.

Het merkstrategiemodel: wat houdt dat precies in?

Het merkmodel dat ik hanteer, laat in één oogopslag zien hoe jouw visuele identiteit zich verhoudt tot je hele merk. Het toont dat het fundament van je bedrijf, bestaande uit missie, visie en waarden, de basis is voor je identiteit en persoonlijkheid. Dit vertaalt zich vervolgens naar zowel je verbale als visuele identiteit, die je weer nodig hebt in je interactie met je publiek. Het merkmodel helpt om naar alle facetten van de identiteit van je merk te kijken, zodat je vervolgens consistent en met eigenheid contact kunt leggen met je doelgroep.

Hieronder leg ik het merkmodel verder uit.

De kern van het merk

In het hart van jouw bedrijf bevinden zich drie essentiële elementen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: de missie, visie en waarden. Ze komen van binnenuit, uit de kern van jouw organisatie en ze zullen elkaar deels overlappen. 

Waarden – de fundamenten van jouw bedrijf
Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Deze diepgewortelde principes liggen onder de oppervlakte van je gedrag en zijn van onschatbare waarde bij het maken van keuzes en het bepalen van richtingen. Ze vormen de pijlers waarop jouw bedrijf rust. Vanuit deze waarden ontstaan beloften aan jouw klanten. Wat kunnen zij van jou verwachten? Hoe zal jouw product of dienst hun leven beter, mooier of gemakkelijker maken?

Visie – de inspirerende stip op de horizon
Je visie is als een heldere stip op de horizon, die jouw team en medewerkers motiveert en inspireert om samen naar een gezamenlijk doel te streven..

Missie – de weg naar succes
De missie omschrijft vervolgens hoe je daar gaat komen. Het fungeert als een kompas dat je de juiste richting wijst in de uitvoering van je plannen. 

Het is belangrijk om deze kernwaarden en doelstellingen helder te hebben voordat je begint aan het ontwerpen van je huisstijl. Alleen dan kan je met overtuiging en consistentie jouw boodschap uitdragen naar je doelgroep en je onderscheiden van concurrenten.

Identiteit

Vanuit de diepgewortelde visie, missie en waarden van jouw bedrijf ontstaat je identiteit en persoonlijkheid. Het is de manier waarop jouw merk zichzelf uitdrukt en zich onderscheidt van anderen.

Verbale identiteit – de kracht van woorden en geluid

Hoe je jezelf verbaal presenteert, speelt een cruciale rol in het vormgeven van je identiteit. Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook om hoe je het zegt. De stijl van je teksten en het woordgebruik zijn van groot belang bij het overbrengen van je boodschap naar je doelgroep. Maar ook andere aspecten, zoals de muziek die je gebruikt in je marketingmateriaal, kunnen bijdragen aan de beleving van jouw merk.

Visuele identiteit – een beeld zegt meer dan duizend woorden

Hoe jouw merk eruitziet, vormt een essentieel onderdeel van je identiteit. De visuele identiteit wordt bepaald door elementen zoals je logo, kleuren, vormen en fotografie. Deze aspecten dragen allemaal bij aan de herkenbaarheid en consistentie van jouw merk. Een goed doordachte huisstijl weerspiegelt de essentie van jouw bedrijf en creëert een herkenbare indruk bij je klanten.

Een sterke identiteit en persoonlijkheid ontstaan wanneer verbaal en visueel naadloos op elkaar aansluiten. De tone-of-voice in je communicatie moet in lijn zijn met de visuele uitstraling van je merk. Dit zorgt voor een consistente en geloofwaardige merkbeleving bij je klanten. Een sterke identiteit en persoonlijkheid maken jouw merk memorabel en onderscheidend in een competitieve markt. Het stelt je in staat om jouw verhaal op een authentieke en overtuigende manier te vertellen. Bovendien trekt het de juiste doelgroep aan en creëert het een waardevolle band met je klanten.

Interactie

De buitenste ring in het merkmodel, is de interactie met je omgeving, het contact wat je legt met je publiek. Dit bevat onder andere:

  • Wie is je doelgroep, voor wie doe je je uiterste best? Door te begrijpen wie je doelgroep is en wat hen drijft, kun je je aanbod en boodschap afstemmen op hun behoeften. 
  • Op welke communicatiekanalen (bv social media) praat je en waar praat je dan over (welke content past daarbij?)
  • Producten en diensten: wat bied je aan?
  • Locaties: waar ontmoet je ons?
  • Team: wie zijn je drijvende krachten? 

Ontwerpen met een stevige basis

Tijdens onze samenwerking kunnen we sommige onderdelen korter of langer behandelen, afhankelijk van jouw behoeften. Misschien heb je al bepaalde zaken al uitgedacht en op papier gezet, wat ons kan helpen bij het proces. Veel ondernemers vinden het ontzettend leuk en inspirerend om opnieuw fris naar hun bedrijf te kijken en dit grondig te analyseren.

Na het bespreken van alle onderdelen heb ik een stevige basis om te gaan ontwerpen. Indien gewenst kan ik alle elementen uitwerken in een helder document dat als basis dient voor het ontwerpproces en andere keuzes in jouw bedrijf.

Een sterke visuele identiteit is niet alleen een mooi plaatje, maar het is een krachtige uitdrukking van wie jij bent als bedrijf. Het vormt de sleutel tot het aanspreken van je doelgroep, het onderscheiden van de concurrentie en het vertellen van jouw verhaal. Met de juiste strategie en aandacht voor de kern van jouw bedrijf, leggen we samen het fundament voor een succesvolle visuele identiteit die jouw merk versterkt en je doelen ondersteunt.

Wil jij meer weten over merkstrategie, ben je op zoek naar een nieuwe huisstijl of heeft je visuele identiteit een restyle nodig? Neem gerust vrijblijvend contact met me op. Plan een kennismaking in of stuur een mailtje naar mail@sjoukjevandervelde.nl.

Hi, ik ben Sjoukje, grafisch ontwerper.

Ik help ondernemers en bedrijven bij het creëren van een huisstijl die klopt.